środa, 15 lutego 2012

tarta z migdałami

Ciężko to nazwać ciastem, bo składa się głównie z migdałów. Tak - ma milion kalorii, co oznacza, że jest słodkie, tłuste i pyszne. Idealne gdy za oknem tak zimno. W środku - gdzie ciepło - pachnie karmelem i orzechami.


Przepis:

Składniki:

szklanka  mąki
pół szklanki roztopionego masła
woda

75 g masła
pół szklanki cukru
200 ml śmietanki kremówki
jajko
migdały blanszowane całe

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Dolewamy odrobinę wody - tyle, by wszystkie składniki połączyły się w gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i oblepiamy nim natłuszczoną formę do tarty. Wsadzamy na 20 min do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Podpieczony spód tarty zostawiamy do ostygnięcia.
W garnku rozpuszczamy masło i cukier. Gdy się połączą, dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Na suchej patelni prażymy migdały. Do gorącej masy śmietankowej dodajemy rozkłócone jajko i orzechy. Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Farsz przekładamy na spód tarty i pieczemy w piekarniku jeszcze 15-20 minut, aż masa się zetnie. Przed podaniem posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem do crème brûlée.

poniedziałek, 6 lutego 2012

ciasto migdałowo-czekoladowe

Wykwintne ciasto czekoladowe. Intensywne, ale nie słodkie. Robiąc je warto użyć miksera, bo dużo tu ubijania i ucierania.Ciasto migdałowo-czekoladowe - idealnie na ważne uroczystości i gdy chcemy komuś zaimponować.


Przepis:

Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
175 g masła
pół szklanki cukru
4 jajka
6 łyżek mąki pszennej
łyżka proszku do pieczenia
opakowanie płatków migdałowych
mleko
konfitura z róży (lub porzeczkowa, malinowa)

Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy (najlepiej malakserem), aż masa będzie jasna i jednolita. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 1,5 tabliczki czekolady i masło - by całość nie przywierała - dodajemy kapkę mleka. Masę czekoladową stopniowo wlewamy do masy żółtkowej i intensywnie mieszamy, żeby dobrze się połączyły, a żółtko nie ścieło. Do naczynia z połączoną masą przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i 3/4 opakowania migdałów - zmiksowanych - jeśli masa będzie zbyt gęsta - można dolać odrobinę mleka.
Białka z odrobiną cukru ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do masy czekoladowej i delikanit mieszamy, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w 180-190 stopniach przez ok. 40 minut.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie - przekrajamy je na pół wzdłuż - i smarujemy obficie konfiturą. Łączymy połówki i przygotowujemy polewę.

Pozostałe pół czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z ok. dwoma łyżkami masła i dwoma łyżeczkami konfitury. Polewą smarujemy ciasto z wierzchu i po bokach. Prażymy pozostałe płatki migdałowe i posypujemy obficie. Ciasto jest gotowe, gdy polewa stwardnieje. Smacznego!



niedziela, 5 lutego 2012

zapiekanka zimowa

Idealna jako samodzielne danie i jako dodatek do mięs. Potrawa wybitnie zimowa - ze składników teraz dostępnych. Nie ma co udawać, że mamy lato - pomidorami, które smakują jak wata, albo truskawkami, które są wielkości pomidorów, ale nawet nie pachną. Prosta zapiekanka z ziemniaków, porów i szynki. Łatwa do zrobienia, pyszna, cieszy. Dobra do podjadania, świetna też na kolację.


Przepis:

Składniki:

2-3 pory (białe części, odrobinę jasnozielonych)
ziemniaki
szynka
sól, pieprz, czosnek, zioła ulubione
szklanka bulionu (może być z kostki)
szklanka mleka

Pory poszatkować, podsmażyć na oliwie aż zmiękną. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Szynkę pokroić w paseczki. W natłuszczonej brytwance ułożyć plasterki ziemniaków tak by - nachodząc lekko na siebie - przykryły dno. Na ziemniakach układamy pory i szynkę. Całość przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Mieszamy bulion z mlekiem i zalewamy zapiekankę. Pieczemy aż płyn odparuje, ziemniaki będą miękie, a te z wierzchu ładnie przyrumienione.


Dobra jest też wersja z kiełbasą i cebulą lu wegetariańska - z samym porem, bez szynki.


Można też posypać serem, ale nie jest to konieczne. W końcu to skromne, zimowe danie.