niedziela, 22 stycznia 2012

kotlety z soczewicy

Poniższe danie to dowód na to, że obiad wegetariański nie musi być nudny i bez smaku. Kotlety z soczewicy na sosie z porów oraz zapiekane brokuły i kalafiory z bundzem. Brzmi nieźle, prawda?


Przepis:

Składniki:

szklanka czerwonej soczewicy
garść czarnych i zielonych oliwek
cebula
jajko
łyżka mąki
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano, ostra papryka, garam masala

opakowanie mrożonych różyczek brokułów i kalafiora
gęsty jogurt naturalny
bundz
ser żółty
pestki dyni

Soczewicę namaczamy na min 15 minut, odcedzamy wodę z moczenia i gotujemy w nowej wodzie do miękkości. Oliwki oraz cebulę kroimy drobno i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną soczewicę, przyprawy, jajko i łyżkę mąki. Całość dobrze mieszamy, lepimy z masy niewielkie kotleciki i smażymy na oleju.
Brokuły i kalafiora po rozmrożeniu układamy w natłuszczonej brytfannie, zalewamy jogurtem z przyprawami, przekładamy bundzem i żółtym serem, po czym zapiekamy.
Podajemy z sosem z porów - przepis we wpisie "pora na pora" - i posypane uprażonymi pestkami dyni. Smacznego!

2 komentarze:

  1. pasztet z soczewicy jest super i tak właśnie myślałem czy można zrobić kotlety - a tu proszę fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc :)))

    OdpowiedzUsuń