niedziela, 5 lutego 2012

zapiekanka zimowa

Idealna jako samodzielne danie i jako dodatek do mięs. Potrawa wybitnie zimowa - ze składników teraz dostępnych. Nie ma co udawać, że mamy lato - pomidorami, które smakują jak wata, albo truskawkami, które są wielkości pomidorów, ale nawet nie pachną. Prosta zapiekanka z ziemniaków, porów i szynki. Łatwa do zrobienia, pyszna, cieszy. Dobra do podjadania, świetna też na kolację.


Przepis:

Składniki:

2-3 pory (białe części, odrobinę jasnozielonych)
ziemniaki
szynka
sól, pieprz, czosnek, zioła ulubione
szklanka bulionu (może być z kostki)
szklanka mleka

Pory poszatkować, podsmażyć na oliwie aż zmiękną. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Szynkę pokroić w paseczki. W natłuszczonej brytwance ułożyć plasterki ziemniaków tak by - nachodząc lekko na siebie - przykryły dno. Na ziemniakach układamy pory i szynkę. Całość przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Mieszamy bulion z mlekiem i zalewamy zapiekankę. Pieczemy aż płyn odparuje, ziemniaki będą miękie, a te z wierzchu ładnie przyrumienione.


Dobra jest też wersja z kiełbasą i cebulą lu wegetariańska - z samym porem, bez szynki.


Można też posypać serem, ale nie jest to konieczne. W końcu to skromne, zimowe danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz