sobota, 21 stycznia 2012

pora na pora

Gdybym miała wybrać jedno warzywo, bez którego nie wyobrażam sobie kuchni, ba - nawet życia - byłby to z całą pewnością por! Jego idealny smak jest podstawą wielu potraw, drugie tyle uzupełnia jako dodatek. Smakuje różnie w zależności od tego, co się do niego doda. Dziś zjadłam na śniadanie jajecznicę z porem; była przecudowna, dużo smaczniejsza niż tradycyjna - z cebulą. A na obiad... znowu por! :) Tym razem jako łagodny sos do schabu i kaszy kus kus.



Przepis:

Składniki:
trzy białe części porów
ząbek czosnku
śmietana
gorgonzola
masło
bulion
sól, pieprz

schab

kus kus

Dwa pory kroimy na grube kawałki, wrzucamy na masło i osolone dusimy w garnku pod przykryciem, uważając, żeby się nie przypaliły. Gdy zmiękną, dodajemy obrany i rozgnieciony ząbek czosnku. Dusimy dalej, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut, po czym dolewamy pół szklanki wody i dodajemy cztery łyżki śmietany. Podczas gdy pory w śmietanie dusimy na małym ogniu, trzeciego kroimy na pół i na drobne plasterki. Podduszamy na maśle, aż zmięknie i odstawiamy. Pory w śmietanie miksujemy blenderem, doprawiamy pieprzem, po czym dorzucamy niezmiksowane kawałki. Dolewamy szklankę bulionu i wkruszamy niewielki kawałek gorgonzoli - uważając, żeby ser nie zdominował smaku sosu. Podgrzewamy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, Podajemy z usmażonym schabem i kus kusem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz