poniedziałek, 6 lutego 2012

ciasto migdałowo-czekoladowe

Wykwintne ciasto czekoladowe. Intensywne, ale nie słodkie. Robiąc je warto użyć miksera, bo dużo tu ubijania i ucierania.Ciasto migdałowo-czekoladowe - idealnie na ważne uroczystości i gdy chcemy komuś zaimponować.


Przepis:

Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
175 g masła
pół szklanki cukru
4 jajka
6 łyżek mąki pszennej
łyżka proszku do pieczenia
opakowanie płatków migdałowych
mleko
konfitura z róży (lub porzeczkowa, malinowa)

Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy (najlepiej malakserem), aż masa będzie jasna i jednolita. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 1,5 tabliczki czekolady i masło - by całość nie przywierała - dodajemy kapkę mleka. Masę czekoladową stopniowo wlewamy do masy żółtkowej i intensywnie mieszamy, żeby dobrze się połączyły, a żółtko nie ścieło. Do naczynia z połączoną masą przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i 3/4 opakowania migdałów - zmiksowanych - jeśli masa będzie zbyt gęsta - można dolać odrobinę mleka.
Białka z odrobiną cukru ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do masy czekoladowej i delikanit mieszamy, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w 180-190 stopniach przez ok. 40 minut.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie - przekrajamy je na pół wzdłuż - i smarujemy obficie konfiturą. Łączymy połówki i przygotowujemy polewę.

Pozostałe pół czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z ok. dwoma łyżkami masła i dwoma łyżeczkami konfitury. Polewą smarujemy ciasto z wierzchu i po bokach. Prażymy pozostałe płatki migdałowe i posypujemy obficie. Ciasto jest gotowe, gdy polewa stwardnieje. Smacznego!



3 komentarze: