środa, 15 lutego 2012

tarta z migdałami

Ciężko to nazwać ciastem, bo składa się głównie z migdałów. Tak - ma milion kalorii, co oznacza, że jest słodkie, tłuste i pyszne. Idealne gdy za oknem tak zimno. W środku - gdzie ciepło - pachnie karmelem i orzechami.


Przepis:

Składniki:

szklanka  mąki
pół szklanki roztopionego masła
woda

75 g masła
pół szklanki cukru
200 ml śmietanki kremówki
jajko
migdały blanszowane całe

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Dolewamy odrobinę wody - tyle, by wszystkie składniki połączyły się w gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i oblepiamy nim natłuszczoną formę do tarty. Wsadzamy na 20 min do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Podpieczony spód tarty zostawiamy do ostygnięcia.
W garnku rozpuszczamy masło i cukier. Gdy się połączą, dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Na suchej patelni prażymy migdały. Do gorącej masy śmietankowej dodajemy rozkłócone jajko i orzechy. Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Farsz przekładamy na spód tarty i pieczemy w piekarniku jeszcze 15-20 minut, aż masa się zetnie. Przed podaniem posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem do crème brûlée.

1 komentarz: