niedziela, 4 marca 2012

a w dodatku...

Ziemniaki i mizeria. Wiadomo - dobre, jak u mamy, lubią wszyscy. Ale jak przygotować obiadowe dodatki, żeby było inaczej, bardziej wytrawnie i elegancko? Ja proponuję pieczone "zameczki z ziemniaków" i czerwoną kapustę z octem balsamicznym.



Przepis na ziemniaczki:

Składniki:
ziemniaki 1,5 kg
150 g masła
2 jajka

Ziemniaki ugotować, odlać, dobrze odparować i rozgnieść na gładką masę. Można przetrzeć przez sitko. Do masy dodać masło i dobrze rozmieszać, żeby się połączyło. Wbić jajka i dobrze wymieszać. Rękawem cukierniczym wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec, aż się zrumienią.


Przepis na kapustę:

Składniki:
nieduża główka czerwonej kapusty
masło
ocet balsamiczny

Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki. Do dużego garnka wrzucić pół kostki masła i kapustę. Posolić. Dusić pod przykryciem ok 20 min, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wlać ok 6-7 łyżek octu balsamicznego i dusić dalej do miękkości.



Kapusta i ziemniaczki są dobrym dodatkiem zwłaszcza do czerwonych mięs. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz