niedziela, 4 marca 2012

tęsknota za szparagami

Tęsknię za wiosną, za sezonem szparagowym, za pysznym, prostym i nieskomplikowanym jedzeniem. Sparagi z wody, trochę masła - poezja! Ale póki co, chociaż się powoli ociepla, do wiosny (i szparagów) daleko. Dobrze, że są chociaż te ze słoika. Wiadomo - to nie to samo. Ale można poczuć choć trochę charakterystycznego, szparagowego smaku. Na przykład na ciasteczkach ze sparagami i serem pleśniowym.


Przepis:

Składniki:

ciasto francuskie
szparagi zielone w zalewie
ser pleśniowy

Z ciasta francuskiego wycinamy niewielkie okręgi. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na środku każdego krążka z ciasta okładamy po dwa kawałki szparaga i niewielką ilość sera pleśniowego. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok 15 min w 180 stopniach - aż wyrosną i się zrumienią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz