poniedziałek, 20 grudnia 2010

kurczak w winie z zimowymi warzywami

w weekend wpadły do mnie koleżanki, piłyśmy wino i grałyśmy w gry planszowe. Fajny wieczór, dużo śmiechu i wielki relaks po stresującym tygodniu. Nie wypiłyśmy wszystkiego. Zostało pół butelki wina czerwonego. Co z nim zrobić? Wylać? A może użyć do gotowania? Potrawy gotowane z czerwonym winem mają specyficzny, wykwintny słodko-wytrawny smak. Nie czuć w nich alkoholu, ten ulatnia się podczas gotowania pozostawiając tylko charakterystyczny owocowy aromat. Mimo, że to potrawa "wykwintna" jest banalnie prosta do przygotowania. Warzywa - brukselkę, marchewki, pietruszki i cebulę wrzucamy w całości do garnka.


 Dodajemy udka kurczaka. Chwilę podsmażamy po czym zalewamy winem i bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie a kurczak dobrze zaróżowiony od wina. Z wygotowanego wina i bulionu tworzy się pyszny sos, którym polewamy ugotowane warzywa i mięso. Podajemy na kaszy. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz