środa, 13 lipca 2011

zupa rybna

Właściwie to jest zupa zimowa - gęsta, rozgrzewająca i treściwa. W smaku bardzo delikatna, śmietanowa. Ale nabraliśmy na nią ochoty - szczególnie, że ostatnio dominuje pogoda deszczowa, której do zimy zdecydowanie bliżej niż do lata!
Zupa jest bardzo prosta do zrobienia. Składniki: łosoś, paluszki krabowe, warzywa (wedle upodobania - ja dałam co miałam: cebulę, marchew i drobno pocięte brokuły, ale można dodać też pora, zielony groszek, czy kukurydzę, a w wersji mniej dietetycznej także ziemniaki), śmietana, szczypior i najważniejsze - świeża kolendra.

Łososia obieramy ze skóry i kroimy na spore kawałki. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie, dodajemy skórę z łososia, przyprawiamy (sól, pieprz, czosnek) i smażymy jeszcze chwilę. Całość zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy skórę a do wywaru wrzucamy twarde warzywa (marchew, seler, ziemniaki) gotujemy aż zmiękną. Następnie wrzucamy kawałki łososia i pokrojone w kostkę paluszki krabowe. Po 3 minutach dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy, żeby nie połamać ryby. Posypujemy szczypiorkiem i kolendrą i... gotowe! A efekt - taki:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz