środa, 2 marca 2011

jajka w kokilkach

Nasze weekendowe śniadanie to święto. To, o którym chcę napisać, składało się z sałatki z pomidorów z serem - przywiezionym przez mamę Michała z Wysp Kanaryjskich, zielonych ogórków i ...


z jajek zapiekanych w kokilkach. Ja lubię je na dwa sposoby.

1. Na spód wysmarowanej masłem kokilki wykładamy pociętą w paski szynkę i cebulę w piórkach. Na to wbijamy surowe jajko. Całość przykrywamy śmietaną, przyprawiamy i wstawiamy w kąpieli wodnej do piekarnika. Robi się kilka minut - to ścięcia białka i zapieczenia śmietany.

2. Druga wersja w przygotowaniu przypomina pierwszą, ale zamiast szynki na spód kokilki wykładamy podduszony, przyprawiony szpinak. Reszta bez zmian.

Obie wersje pyszne i syte.

przed i po :)

1 komentarz:

  1. muszę kiedyś wypróbować ten przepis na jajka, bo wyglądają ciekawie

    OdpowiedzUsuń