Przepis:
Składniki:
1,5 kg cebuli
masło
butelka wina
dwie garści mrożonych wiśni
dżem z czarnej porzeczki lub jagodowy
Cebulę kroimy w piórka i dusimy przez 7 minut na połowie kostki masła. Całość zalewamy czerwonym winem i... gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż wino odparuje (ok. dwie godziny). Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone wiśnie i dwie łyżki dżemu.
Wydaje się banalne i takie właśnie jest! :) Podstawowym problemem jest oczywiście krojenie cebuli. Trzeba być prawdziwym twardzielem, albo bardzo kogoś kochać, żeby to przetrzymać :) Ale opłaca się, bo danie jest pyszne!
PS. Ja do mojego prezentu dołączyłam sposoby podania. Oto kilka z nich:
- Cebulka idealnie nadaje się do mięsa. Można ją podawać jako "jarzynkę" lub jako sos do mięsa - jeśli doda się do gotowej porcji szklankę wody i zagotuje.
- Cebulkę można podawać również na zimno. Świetnie komponuje się z serami. Wyłożona w miseczce obok deski serów, będzie idealnym dodatkiem.
- Można też na krążki ciasta francuskiego wyłożyć porcję cebulki, posypać pokruszoną bryndzą i zapiec. Świetna przekąska na przyjęcia!
SMACZNEGO!
wydaje się strasznie proste więc chyba zrobię
OdpowiedzUsuń