niedziela, 6 listopada 2011

makaron z pieczonymi warzywami

To, że pieczenie dodaje smaku - to już chyba wszyscy wiemy. Oto najlepszy sposób, żeby z resztek warzyw zrobić pyszne danie.


Przepis:

Składniki:

cukinia
2 pomidory
por (biała część)
cebula
4 ząbki czosnku
rukola
gorgonzola
oliwa
makaron spaghetti
sól

Warzywa kroimy na duże kawałki i wrzucamy na wysmarowaną oliwą brytfannę. Dodajemy ząbki czosnku ale nieobrane z łupinek. Solimy i mieszamy, tak by oliwa obtoczyła warzywa. Pieczemy w piekarniku aż cukinia będzie miękka, co jakiś czas mieszając, żeby nie przywarły. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Do upieczonych warzyw dodajemy trzy łyżki wody oraz pokruszoną gorgonzolę. Wyjmujemy upieczone ząbki czosnku, obieramy z łupin i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy z powrotem do sosu i całość mieszamy z makaronem. Gotowe.


Oczywiście warzywa w tej potrawie są czysto przypadkowe. Można dodać paprykę, selera, pieczarki - cokolwiek nam zostało w lodówce. Można też dodać inny ser (lazur, ewentualnie kozi), ale z gorgonzolą smakuje najlepiej. Ważne, by stałym składnikiem były pomidory, które rozpadają się podczas pieczenia tworząc podstawę sosu oraz ząbki czosnku - tracą one podczas pieczenia swoją "ostrość" (nie musimy więc obawiać się o "oddech"), ale zostaje to, co najlepsze - pyszny smak.

2 komentarze:

  1. kolejny super przepis do wykorzystania. zapowiada się smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się! i polecam bo wyszło naprawdę fajne, lekkie danie

    OdpowiedzUsuń