niedziela, 6 listopada 2011

paszteciki z cukinią i fetą

Fajne wytrawne ciasteczka, świetne na przekąskę - na przykład na drugie śniadanie w pracy. No i banalnie proste w przygotowaniu. Właściwie "robią się same" :)


Przepis:

Składniki:

ciasto francuskie
cukinia
feta (tym razem lepiej kupić taką "oszukaną", polską - jest bardziej kremowa)
sól, pieprz, czosnek
oliwa

Cukinię ścieramy na grubej tarce, solimy i odstawiamy na chwilę. Gdy puści sok - odsączamy. Podsmażamy na oliwie, aż zmięknie. Kiedy przestygnie, mieszamy z fetą i przyprawami. Ciasto francuskie kroimy na równe prostokąty. Połowę prostokątów nacinamy skośnie. Farsz nakładamy obficie na cały prostokąt, przykrywamy ponacinanym kawałkiem ciasta i zalepiamy brzegi. Układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i... pieczemy, aż paszteciki się zrumienią a ciasto wyrośnie.


1 komentarz:

  1. wygląda rewelacyjnie, pewnie też tak smakuje, więc sprawdzę przepis w niedalekiej przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń