wtorek, 22 listopada 2011

ciasto piwne

Dla piwoszy smakoszy - przekąski do piwa i nie tylko. Brukselka w cieście piwnym to patent mojej mamy. Świetna przegryzka, "oswajająca" brukselkę. :) Polubią ją nawet zagorzali przeciwnicy.


Przepis:

Składniki:

brukselka
mąka
jajka
piwo
sól, pieprz, czosnek

Brukselkę podgotowujemy ok 5 minut. Mąkę z jajkami i piwem ucieramy na gładką masę - powinna mieć konsystencję odrobinę gęstszą, niż ciasto naleśnikowe. Brukselkę zanurzamy w cieście i smażymy partiami na głębokim tłuszczu.

Ponieważ zostało mi sporo ciasta, obtoczyłam w nim również krążki cebulowe. Nieskromnie powiem, że też wyszły wyśmienicie.

1 komentarz:

  1. Brukselka trochę "blada" ale z pewnością pyszna. Krążki cebulowe pewnie super :)) Możesz jeszcze eksperymentować z kalfiorem bądź brokułami (czy brokułą?)Ale te mufiny poniżej to dopiero pyszności muszą być, aż ślinka cieknie :))

    OdpowiedzUsuń