poniedziałek, 3 października 2011

Kurczak inaczej

Przepis ten pochodzi z małej książeczki "Smaki Turcji", jego głównym składnikiem jest pierś z kurczaka. Oprócz niej potrzebujemy dwie, namoczone w mleku, kromki pszennego pieczywa bez skórki oraz jajko. Pierś gotujemy po czym miksujemy z odsączonym pieczywem. Do masy dodajemy jajko i przyprawy. Ja, modyfikując przepis odrobinę dorzuciłam jeszcze natkę pietruszki. Z masy formujemy niewielkie kuleczki (polecam wsadzenie w środek oliwki, kawałka suszonego pomidora, odrobiny szpinaku albo sera!), obtaczamy je w mące i smażymy na głębokim tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym, skropione sokiem z cytryny. Idealne na przekąskę dla niezapowiedzianych znajomych i na drugie śniadanie w pracy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz