wtorek, 4 października 2011

Zupa kokosowa

Moje kulinarne arcydzieło. Na smakowej skali Misiaka dostało najwyższą ocenę - 10! Zupa kokosowa z indykiem, groszkiem cukrowym i kolendrą. Sekretem jej niepowtarzalnego smaku są: mleko kokosowe (w mojej wersji zmieszane pół na pół ze zwykłą śmietaną), sos ostrygowy i... tajska pasta Tom Ka. Pastę można kupić w sklepach Kuchnie Świata albo innych tego typu. Nadaje ona zupie kwaśno-ostry, świeży smak; smak naprawdę niepowtarzalny! Warto w nią zainwestować.


Przepis:

Składniki:
Pierś z indyka
Marchewka
Groszek cukrowy
Cebula
Makaron z tapioki (może być ryżowy lub sojowy)
Świerza kolendra
Bulion
Sos ostrygowy
Mleko kokosowe
Śmietana
Pasta Tom Ka

Marchewkę strugamy obieraczką do warzyw na cienkie paski, cebulę kroimy w piórka, groszek cukrowy na pół. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy marchewkę i groszek. Dusimy do miękkości. Zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną w paski pierś z indyka. Gotujemy 10 minut. Dodajemy dwie łyżki sosu ostrygowego, mleko kokosowe i śmietanę oraz trzy łyżeczki pasty Tom Ka. Zagotowujemy. I gotowe! Przed podaniem posypujemy kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz