czwartek, 27 października 2011

kasza w sałatce?

Tak! I to działa! Sałatka dzięki kaszy daje większe uczucie sytości, świetnie sprawdza się więc jako drugie śniadanie do pracy. Moja wersja tej smacznej przekąski jest z pęczakiem, którego zdrowotne walory powinien doceniać każdy. Kasza jaglana (której odmianą jest pęczak) obniża poziom złego cholesterolu we krwi i pomaga przy kłopotach z cerą; ma również dużo błonnika - zapobiega więc zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha. Ale wszyscy wiemy, że chodzi o smak a nie o "walory zdrowotne". Dlatego ja moją kaszę połączyłam z suszonymi morelami, oliwkami i serem brie.


Przepis:

Składniki:

kasza pęczak
morele suszone
cebula czerwona
oliwki
endywia
szczypiorek
ser brie
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz, czosnek

Pęczak namaczamy na noc, podobnie morele. Kaszę gotujemy do miękkości. Gdy wystygnie polewamy ją oliwą i dodajemy pokrojone morele, oliwki i cebulę. Siekamy endywię oraz szczypior i dodajemy do reszty.  Całość przyprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Dekorujemy kawałkami sera brie.

1 komentarz:

  1. super, poproszę więcej bez mięcha:) buziak od Anusi Jastrzębusi

    OdpowiedzUsuń